Cyklistika v Dongobeshi

16.09.2015 12:20

Že potřebujete nové kolo? V Evropě jsme trošku rozmazlení a potřebujeme speciální kolo na silnici, do nerovného terénu, na velké sjezdy , na sníh a další. Tady lidem stačí jedno univerzální. Kola zde navíc nejsou tak poruchová, jelikož nemají odpružené vidlice, které by mohly zlobit (maximálně pár pružin pod sedlem), ani tisíc převodů - zato na každém kole najdete zvonek a kvalitní stojánek. 

Sjedete a vyjedete s nimi úplně všechno, a když píchnete, tak zkrátka použijete list kaktusu namísto montpáky a duši vyměníte…nebo dorazíte do zdejší opravny kol.

Není zcela pravda, že by zde ženy na kole nejezdily. Já osobně už viděla minimálně tři holky ze secondary school a potkala jednu paní, která denně dojíždí asi 20 km do práce a zpět. 

Mužů na kole ale potkáte o poznání víc. Oproti Evropě zde ale kolo v 99 případech ze sta neslouží pro rekreaci, nýbrž jako dopravní prostředek na přepravu menších nákladů, které byste jen těžko nesli v náručí, ale které nejsou zas tak velké, abyste kvůli nim museli zapřahat tažné krávy. 

Cyklistické kolo je zde dopravním prostředkem pro řidiče a 1-2 spolujezdce. Když někdo jede sám, rychle mu přibyde společnost. I přesto, že si bicykl ne každý může dovolit, potkáte ho na každém rohu, Dongobesh je zkrátka cyklistická vesnice:)

Denda